Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Семена райграс може да откриете тук!

Семена за тревни смеси може да намерите тук!

При добра грижа за вашия тревен терен, засятият райграс може да издържи от 10 до 12 години. Треван смес


Съдържание


Как се комбинират различни тревни смеси?

В предвид факта, че не винаги условията на терена на който ще засаждате райграс, са еднакви трябва да използвате различни видове тревни смеси спрямо условията. За площите попадащи в сенките на дървета и сгради изберете такива толерантни към повече сянка, а за тези с директна слънчева светлина добавете такива толерантни към слънце. Ако имате райони с намалено оводняване добавете семена тип Сахара, а за районите около пътеки, където отъпкването е високо сложете и семена от смеси предназначени за спортни терени. Въпреки различните видове треви косенето може да се извършва равномерно така че да постигнете равномерност в тревната настилка.

Какво да правим с райграса при липса на светлина?

Опитайте се да разредите в определени райони короните на дърветата, така че да навлиза повече светлина, която да зареди с енергия райграса. Дори да сте избрали тревна смес Сянка, която е по толерантна и издържа по-дълго без пряка слънчева светлина, основния ресурс за храна на растенията е светлината на слънцето, за това направете възможно навлизане на светлина поне няколко часа на ден. Когато е възможно правете частично подрязване на храсти и дървета, ако тревния чим е скрит от преместваем обект който дълго не сте местили, то е добре поне веднъж седмично да осигурите възможност преминаване на слънчева светлина.

Какво да правим при нарушен почвен баланс?

Ниското рН на почвата и лошият дренаж предизвикан от корени на дървета, създава предпоставка за развитие на нежелани треви сред райграса, за целта трябва да използвате различни видове торове и добавки които да подобрят условията в почвата изисквани от избраната от вас тревна смеска. Аерирането на уплътнена почва може да помогне за облекчаване на проблемите с дренажа. Следете развитието на тревния чим и места в които изглежда, че нещо не е наред. На места с повече влага аерирайте, на места с наличие на широколистни плевели може да третирате с подходящ хербицид, а на места с по слаби стръкове трева наторявайте с подходящи торове. Трева в стресови зони конкурираща се с дървета расте по-бавно от тревата на слънце, използването на подходящ НПК тор може да стимулира растежа.

Как влияе височината на косене на райграса?

Когато косите по-високо от нормалното райграса, дава на тревата повече повърхност с която да улавя и обработва наличното слънце. По-високото косене също насърчава по-дълбоките корени, което може да подобри устойчивостта и здравето на тревата. Винаги следвайте най-добрите практики за косене и никога не премахвайте повече от една трета от растението при нито едно косене, или ще добавите допълнителен стрес на тревата. Обикновено в началото райграса се коси на около 6 – 7 см. височина, за да се подхрани добре и да събере достатъчно светлина и хранителни елементи за образуване на добри и здрави корени, след което се поддържа ежеседмично на около 3 – 4 см. височина.

Поддръжка на райграс

Как да напояваме райграса?

По-бавнорастящата трева обикновено се нуждае от по-малко вода, както и треви намиращи се в по-сенчести зони. Внимателно преценете в кои зони какво количество вода да впръсквате и следете за равномерното засушаване и омокряне на засятата с райграс зона. Ако използвате поливни системи с равномерно напояване рискувате на места преоводняване, което да причини различни болести на тревата, а в други райони засушаване и умиране на растенията. Намерете баланса на напояване спрямо района и вида на тревната смес, както и фазата на растеж която е достигната в отделните зони.

Райграса след засяване пониква за около 7 до 14 дни и в този период се нуждае от постоянно поливане с вода. Като цяло той е капризен на засушаване и трудно се възстановява от продължителен период без влага, препоръките за поливане са около 5 до 15 литра на кв.м, вземайки под внимание все пак и сезона и това колко бързо се изпарява и попива водата.

Как да се справим с дървета влияещи на райграса?

Дърветата се конкурират с тревните смеси за вода, светлина и хранителни вещества, така че при избора на подходяща тревна смеска трябва да вземете под внимание и този фактор. Корените на дърветата от своя страна могат да покрият площ до седем пъти по-голяма от зоната на сянката от клоните, като повече от 50 процента от тези корени остават в първите шест сантиметра на почвата, която ги конкурира за хранителните вещества в почвата заедно с райграса. Предприемането на различни действия може да подобри условията за отглеждане, на трева в среда конкурираща се с дървета и да подобри здравето, красотата и енергията на тревата. Бихте могли да разредите клоните, бихте могли дори да премахнете някои корени, но внимавайте да не прекалите за да не нарушите здравето и на самите дървета.

Как да се борим с насекоми и вредители нападащи райграса ни?

Третирането на райграса с инсектициди започва още преди неговото засяване, трябва да напръскате терена с препарат против мравки и други насекоми, които използват семената на райграса за своя храна и са способни да го отмъкнат още преди да е поникнал. В този случай често използван е препаратът Айкън, който има широкоспектърно десйтвие и притежава лиценз за зелени площи. Той ще ви предпази освен насекомите използващи семената на райграса като храна, също така и с насекоми нанасящи вреди на хора и домашни любимци, като кърлежи например. След поникване се появяват разнообразие от вредители които се хранят с растенията, може да използвате традиционни методи за борба с тях, но стане ли драстична популацията им използвайте подходящи препарати.

Как да се борим с плевелите в райграса ни?

Тук третирането с препарати започва отново преди засяване на райграса. Трябва да напръскате района в който ще засявате тревна смес с тотален или друг вид хербицид дълго преди посяването на райграса, така че да унищожите максимално много плевели. След поникнал райграс може да третирате само с хербициди за широколистни растения, за да не навредите на тревата. Разбира се няма да се мине и без ръчна намеса, внимателно отскубвайте нежеланите плевели, така че да не оставяте корени или семена в почвата, така в един момент тяхното развитие ще спре. Поникването на плевели се влияе и от торенето и поливането, така че бъдете умерени и следете не само как се развива райграсът ви, но и плевелите в него.


Оценка: 3.53 - 47 гласа

Продукти които може да харесате

Тревна смес - Спорт | Макадамия 05

Тревна смес - Спорт

за 500 гр
9.50лв
Тревна смес - Слънце | Макадамия 05

Тревна смес - Слънце

за 500 гр
9.80лв
Тревна смес - Сахара | Макадамия 05

Тревна смес - Сахара

за 500 гр
10.40лв
Семена Райграс | Макадамия 05

Семена Райграс

за 500 гр
8.00лв
Семена тревна смес Райграс | Макадамия 05

Семена тревна смес Райграс

за 100 гр
2.30лв
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв



Доставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
  • Вашата количка е празна