Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия
При добра грижа за вашия тревен терен, засятият райграс може да издържи от 10 до 12 години. Треван смес

Съдържание


Как се комбинират различни тревни смеси?

В предвид факта, че не винаги условията на терена на който ще засаждате райграс, са еднакви трябва да използвате различни видове тревни смеси спрямо условията. За площите попадащи в сенките на дървета и сгради изберете такива толерантни към повече сянка, а за тези с директна слънчева светлина добавете такива толерантни към слънце. Ако имате райони с намалено оводняване добавете семена тип Сахара, а за районите около пътеки, където отъпкването е високо сложете и семена от смеси предназначени за спортни терени. Въпреки различните видове треви косенето може да се извършва равномерно така че да постигнете равномерност в тревната настилка.

Какво да правим с райграса при липса на светлина?

Опитайте се да разредите в определени райони короните на дърветата, така че да навлиза повече светлина, която да зареди с енергия райграса. Дори да сте избрали тревна смес Сянка, която е по толерантна и издържа по-дълго без пряка слънчева светлина, основния ресурс за храна на растенията е светлината на слънцето, за това направете възможно навлизане на светлина поне няколко часа на ден. Когато е възможно правете частично подрязване на храсти и дървета, ако тревния чим е скрит от преместваем обект който дълго не сте местили, то е добре поне веднъж седмично да осигурите възможност преминаване на слънчева светлина.

Какво да правим при нарушен почвен баланс?

Ниското рН на почвата и лошият дренаж предизвикан от корени на дървета, създава предпоставка за развитие на нежелани треви сред райграса, за целта трябва да използвате различни видове торове и добавки които да подобрят условията в почвата изисквани от избраната от вас тревна смеска. Аерирането на уплътнена почва може да помогне за облекчаване на проблемите с дренажа. Следете развитието на тревния чим и места в които изглежда, че нещо не е наред. На места с повече влага аерирайте, на места с наличие на широколистни плевели може да третирате с подходящ хербицид, а на места с по слаби стръкове трева наторявайте с подходящи торове. Трева в стресови зони конкурираща се с дървета расте по-бавно от тревата на слънце, използването на подходящ НПК тор може да стимулира растежа.

Как влияе височината на косене на райграса?

Когато косите по-високо от нормалното райграса, дава на тревата повече повърхност с която да улавя и обработва наличното слънце. По-високото косене също насърчава по-дълбоките корени, което може да подобри устойчивостта и здравето на тревата. Винаги следвайте най-добрите практики за косене и никога не премахвайте повече от една трета от растението при нито едно косене, или ще добавите допълнителен стрес на тревата. Обикновено в началото райграса се коси на около 6 – 7 см. височина, за да се подхрани добре и да събере достатъчно светлина и хранителни елементи за образуване на добри и здрави корени, след което се поддържа ежеседмично на около 3 – 4 см. височина.

Поддръжка на райграс

Как да напояваме райграса?

По-бавнорастящата трева обикновено се нуждае от по-малко вода, както и треви намиращи се в по-сенчести зони. Внимателно преценете в кои зони какво количество вода да впръсквате и следете за равномерното засушаване и омокряне на засятата с райграс зона. Ако използвате поливни системи с равномерно напояване рискувате на места преоводняване, което да причини различни болести на тревата, а в други райони засушаване и умиране на растенията. Намерете баланса на напояване спрямо района и вида на тревната смес, както и фазата на растеж която е достигната в отделните зони.

Райграса след засяване пониква за около 7 до 14 дни и в този период се нуждае от постоянно поливане с вода. Като цяло той е капризен на засушаване и трудно се възстановява от продължителен период без влага, препоръките за поливане са около 5 до 15 литра на кв.м, вземайки под внимание все пак и сезона и това колко бързо се изпарява и попива водата.

Как да се справим с дървета влияещи на райграса?

Дърветата се конкурират с тревните смеси за вода, светлина и хранителни вещества, така че при избора на подходяща тревна смеска трябва да вземете под внимание и този фактор. Корените на дърветата от своя страна могат да покрият площ до седем пъти по-голяма от зоната на сянката от клоните, като повече от 50 процента от тези корени остават в първите шест сантиметра на почвата, която ги конкурира за хранителните вещества в почвата заедно с райграса. Предприемането на различни действия може да подобри условията за отглеждане, на трева в среда конкурираща се с дървета и да подобри здравето, красотата и енергията на тревата. Бихте могли да разредите клоните, бихте могли дори да премахнете някои корени, но внимавайте да не прекалите за да не нарушите здравето и на самите дървета.

Как да се борим с насекоми и вредители нападащи райграса ни?

Третирането на райграса с инсектициди започва още преди неговото засяване, трябва да напръскате терена с препарат против мравки и други насекоми, които използват семената на райграса за своя храна и са способни да го отмъкнат още преди да е поникнал. В този случай често използван е препаратът Айкън, който има широкоспектърно десйтвие и притежава лиценз за зелени площи. Той ще ви предпази освен насекомите използващи семената на райграса като храна, също така и с насекоми нанасящи вреди на хора и домашни любимци, като кърлежи например. След поникване се появяват разнообразие от вредители които се хранят с растенията, може да използвате традиционни методи за борба с тях, но стане ли драстична популацията им използвайте подходящи препарати.

Как да се борим с плевелите в райграса ни?

Тук третирането с препарати започва отново преди засяване на райграса. Трябва да напръскате района в който ще засявате тревна смес с тотален или друг вид хербицид дълго преди посяването на райграса, така че да унищожите максимално много плевели. След поникнал райграс може да третирате само с хербициди за широколистни растения, за да не навредите на тревата. Разбира се няма да се мине и без ръчна намеса, внимателно отскубвайте нежеланите плевели, така че да не оставяте корени или семена в почвата, така в един момент тяхното развитие ще спре. Поникването на плевели се влияе и от торенето и поливането, така че бъдете умерени и следете не само как се развива райграсът ви, но и плевелите в него.


Оценка: 4.00 - 3 гласа

Продукти които може да харесате

Тревна смес - Спорт | Макадамия 05

Тревна смес - Спорт

за 500 гр
6.80лв
Тревна смес - Слънце | Макадамия 05

Тревна смес - Слънце

за 500 гр
6.80лв
Тревна смес - Сахара | Макадамия 05

Тревна смес - Сахара

за 500 гр
6.80лв
Семена Райграс | Макадамия 05

Семена Райграс

за 500 гр
5.40лв
Семена тревни смес Райграс | Макадамия 05

Семена тревни смес Райграс

за 100 гр
1.50лв
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лвДоставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
  • Вашата количка е празна

0 0