Хербицидите, унищожаване на плевели, Препарати за растителна защита

КОСМИК Тотален хербицид Ариста Лайфсайънс

за 100 мл
3.20лв

РАУНДЪП КЛАСИК ПРО - Тотален хербицид Monsanto

за 100 мл
3.70лв

ЗЕНКОР 600 СК Bayer

за 20 мл
4.00лв

ЕКЛИПС 70 ВДГ АДАМА

за 20 гр
4.20лв

ДЕВРИНОЛ 4 Ф Юнайтед Фосфоръс

за 50 мл
4.30лв

ТАРГА СУПЕР 5 ЕК Нисан кемикъл

за 100 мл
5.20лв

БИСМАРК КС Оксон Италия

за 100 мл
9.50лв

ТАЙФУН СЛ Тотален хербицид АДАМА

за 1 л
14.60лв

ДУАЛ ГОЛД 960 ЕК Синджента

за 250 гр
25.00лв

Хербицидите са пестициди, предназначени за унищожаване на тревисти плевели, единственото ограничение в употребата е съдържанието на хербицида в земеделските продукти да не превишава максимално допустимите стойности.

Защитата на тревистите селскостопански култури с използването на хербициди е далеч по-сложна. Те трябва да се дозират и прилагат по начин, който в никаква степен не повлиява полезните растения. В противен случай селскостопанските култури може да дадат много по-ниски добиви, от очакваните и фермерът да понесе сериозни загуби.

Напоследък хербицидите все по-често се използват за премахване на нежелани затревявания по тротоари, строителни площадки, пътища и др. 

Понятието плевел в земеделието се отнася до всеки див или полукултурен вид, който се намира в посева от културни растения въпреки волята на фермера. В насажденията често попадат по различни причини и културни растения, които оказват същите вреди като плевелите, поради което е прието да се наричат условни плевели.

Вредата от плевелите се проявява повсеместно, ежегодно и през целия вегетационен период, във всички посеви и насаждения. Плевелите влошават условията за развитие на растения, тъй като усвояват влагата в почвата,  хранителните вещества, заглушават или засенчват растения, а някои паразитни плевели черпят храна директно от растенията. Плевелите спомагат и за развитието и разпространението на болестите и неприятелите по различните видове култури, тъй като са техни основни или междинни гостоприемници. Редица плевели са отровни и, попаднали в продукцията, я правят опасна за живота и здравето на хората и животните.

Затова борбата с плевелите посредством използване на хербициди е задължителна в съвременното земеделие.


Оценка: 5.00 - 1 гласа
Към количката
Към списъка
Към списъка

  • Вашата количка е празна

0 0