Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Как да изберем правилно пропорцията на НПК или смесените торове

Как да изберем правилно пропорцията на НПК или смесените торове

Използването на НПК или смесени торове е задължително условие за постигане на добри и висококачествени добиви от всички земеделски култури, както и добри резултати при отглеждане на декоративни видове растения.

За да изберем правилно пропорцията на НПК торовете, трябва да се съобразим с вегетационния период на растението, както и текущата нужда на растенията от конкретни елементи.


Съдържание


Как да изберем правилно пропорцията на НПК или смесените торове

Какво представляват универсалните НПК торове?

Универсалните НПК торове имат равно съдържание на азот:фосфор:калий. Торенето с универсaлни торове се прилага най-вече в средните фази от развитието на растенията. Вижте пример за универсален NPK / НПК тор 15 15 15

Ако не сте сигурни от какво точно има нужда вашето растение, то най-добре изберете универсални НПК или смесени торове с еднакво съотношение на азот, фосфор и калий. Този вид торове са подходящи за всички фази от развитието на растението и могат да се използват във всяка фаза от вегетацията на всички видове култури и растения.

Нужда от азотни торове

Азотът е задължителна съставна част на растителните белтъчини. Без азот не може да има белтъчини, а без белтъчини не може да има живот. В началните фази на развитието си растенията се нуждаят от малко азот, но той им е необходим, за да не се получи задържане в растежа на листата и корените, с което да се ограничи усвояването на други хранителни вещества. 

Нужда от фосфорни торове

Един от основните макроелементи, които имат решаваща роля за нормалното развитие на растенията, е фосфорът. Недостигът на фосфор се отразява на всички растения по отношение на формирането на репродуктивните органи и спъва развитието и забавя зрялостта, която причинява намаляване на добивите и влошаване на качеството на продукцията.

Нужда от калиеви торове

Установено е, че калият стимулира нормалния ход на фотосинтезата, повишава притока на въглехидрати от листа в другите органи на растението, както и синтеза на захари. Калия увеличава натрупването на монозахариди в плодовете и зеленчуците, увеличава съдържанието на захари в кореноплодните, нишестето в картофите, удебелява клетъчните стени на зърнените култури. Липсата на калий причинява нарушения в метаболизма на растенията, отслабва дейността на някои ензими, нарушава се въглехидратния и протеиновия обмен, увеличават се загубите на въглехидратите. В резултат на това продуктивността на растението намалява, качеството на продукцията се влошава.

Може да разгледате предлаганите от нас универсални НПК торове:

Универсални НПК торове

За какво се използват азотни НПК торове?

Торенето с азотни торове може да се извършва през целия вегетационен период, но най-голяма нужда от него растенията имат във фазата на ръстеж и развитие, от цъфтежа до пълното узряване. Торенето с НПК торове с богато съдържание на азот подобрява листната маса и има положителен ефект върху вегетативния растеж.

Може да разгледате предлаганите от нас азотни торове:

За какво се използват фосфорни НПК торове?

Както споменахме торенето с фосфор спомага за по-бързото развитие на растенията и прилагането на торове богати на фосфор се налага още в началните фази на развитието на растенията. Нуждата от фосфор при растенията е в по-големи количества в началото на развитието на растенията и при цъфтежа. Торенето с фосфор подобрява развитието на коренната система.

Може да разгледате предлаганите от нас фосфорни НПК торове:

За какво се използват калиеви НПК торове?

Торенето с калий се налага през периода на узряване и крайните фази от развитието на растенията. НПК торовете с високо съдържание на калий увеличават производството на протеини, на сухото вещество, увеличава добива от растенията, ускорява зреенето, подобрява ефекта на азотното торене. Калият регулира водния баланс и устойчивостта към засушаване, ниски температури, болести. Дефицитът на калий води до пожълтяване и некротиране на листата.

Може да разгледате предлаганите от нас НПК торове с високо съдържание на калий


Оценка: 4.42 - 12 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв



Доставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
  • Вашата количка е празна