Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Приложение и действие на Раундъп Класик Про

Приложение и действие на Раундъп Класик Про

Раундъп Класик Про е неселективен листен хербицид за борба с многогодишни и едногодишни плевели, разтворим концентрат, който съдържа 360 г/л глифозат от калиева сол на глифозат.

Раундъп Класик Про е разрешен за употреба при:

 • Третиране преди сеитба, засаждане на редица култури при поникнали плевели, с конвенционална наземна техника. Броят на приложенията са от 1 до 3 броя с интервал на приложенията минимум 28 дни, с работен разтвор от 20-40 л. В зависимост от културата и вида на плевелите. Два дни преди сеитба/засаждане на едногодишни и 6 дни в случай на многогодишни плевели. При зеленчуци преди сеитба най-малко 7 дни.
 • Третиране след поникване/засаждане на културите използваната доза е от 0,1 до 1 л. на декар в зависимост от плевелите- Периодът на приложенията са при поникнали плевели, между редовете на растенията. Броят на приложенията са 1-3 с интервал най-малко 28 дни, като се извършва с пръскачки и техника с насочено третиране, за да се избегне контакт с културата. Работният разтвор е 20-40 л. На декар и с изключително внимание Раундъп Класик Про да не попада върху зелените части и стволовете на растението.
 • Третиране при разсаждащи се култури с доза 0,1-1 л. На декар с 20-40 л. вода. Третирането се извършва с конвенционална наземна техника при поникнали плевели през период от 28 дни от 1 до 3 пъти. Да не се допуска попадане на разтвора от Раундъп Класик Про по зелената листна маса и ствола на растенията.
Приложение и действие на Раундъп Класик Про
 • Третиране на пасища, поляни, не засяти земи, гори, промишлени и градски площи с разтвор от Раундъп Класик Про може да се извърши за унищожение на плевелната растителност. Използван работен разтвор е от 0,1-1,2 л. На декар с 20-40 л. вода. Задължително при поникнали плевели с интервал между приложенията минимум 28 дена от 1 до 3 пъти на година. Различните култури имат различен брой дни карантинен срок: 28 дни е за моркови, цвекло, домати, картофи, грах, патладжан, зелен фасул, боб, соя, артишок, лозя и рози, 7 дни е за дръвчета и овоща, а за останалите не се изисква.

За да се получат оптимални резултати при използването на Раундъп Класик Про, плевелите трябва активно да растът и да имат достатъчно листна повърхност. Троскота е силно чувствителен в начало на братенето. Едногодишните житни и широколистни трябва да имат поне 5 см листа. Многогодишните широколистни са изключително чувствителни по време на цъфтеж.

Изисквания и ограничения при използването на хербицида Раундъп

 • Не трябва да се прилага чрез въздушно пръскане.
 • При употреба с ръчно оборудване без разреждане на продукта или с работен разтвор до 2 л. вода на декар е задължително да се използват ръкавици, маски и защитно облекло.
 • Срок на повторно влизане на животни в третирани терени е най-малко 24 часа.
 • Изключително важно е избягване на отклонение при пръскане, тъй като растенията може сериозно да пострадат и да се увредя.
 • Препоръчва се да има поне 4 часа период без дъжд след третирането с Рундъп Про Класик.
 • Абсолютно забранено е използването му при ветровити условия и при роса.
 • Да не се използва при застаряващи растения, при суша и високи температури, при листни части, покрити с прах, в противен случай може да се получи много слаб резултат и дори никакъв.

На площи, третирани с препарата могат да се отглеждат всякакви култури, той се инактивира чрез абсорбиране върху глинестите фрагменти и органичните вещества в почвата.

Приложение на хербицид Раундъп Класик Про

Раундъп е съвременен препарат, съдържащ глифозат като калиева сол. Механизмът му на действие се изразява в това, че се поема от листната маса и се пренася към подземните корени, ризоми и ластуни, като осигурява контрол върху плевелите.

Симптомите след третирането се виждат след 7-17 дни. Симптомите се изразяват в зачервяване, а после пожълтяване на листната маса, като първо се забелязва при житните, а за широколистните се изисква повече време за видими резултати. Раундъп Класик Про е ефективен в широк температурен диапазон - от ниски, но незамръзващи температури до +25 градуса.

За приготвянето на разтвора е необходимо да се изчисли точна доза, след което пръскачката се пълни наполовина, добавя се необходимото количество концентрат Раундъп Класик Про, разбърква се добре и се допълва пръскачката с необходимото количество вода. За оптимални резултати, без нежелани реакции и последици да се изпълняват стриктно дози, начини, метеорологични условия и инструменти. Стриктно спазване на мерките за безопасност - да не се яде, пие, пуши, да се избягва контакт с кожата и очите, като се носят подходящо защитно облекло и материали.

Съхранение на Раундъп Класик Про

Съхранението на концентрата трябва да е в сухи, добре вентилирани складове, далеч от храни и напитки, да се държи в оригинални опаковки, плътно затворени с етикети Раундъп Про Класик.

Не се възпламенява и гори, не причинява корозия на металите. След използването на Раундъп Про, опаковките да бъдат трикратно измити и изхвърлени на обозначените за тях места.

Остатъци от препарата и от работния разтвор да не се изхвърлят на обществени места, канализация, водоеми и др.,  изхвърля се като опасен отпадък.

Да се гори само в подходящ инсинератор за опасни отпадъци, одобрен от властите.


Оценка: 3.42 - 104 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лвДоставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
 • Вашата количка е празна