Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Препарати против

Поръчките се доставят с Агроаптека Макадамия 05 с 30% отстъпка 

Огнен пригор | Макадамия 05

Огнен пригор

Признаците на огнен пригор може да се забележат по всички части над земята основно при семкови овощни видове, като болните органи имат вид на опърлени от огън, откъдето идва името на болестта „огнен пригор".

Виж още

Препарати за борба с Огнен пригор

Още за Огнен пригор

Причинител на огнения пригор е Erwinia amylovora.

Признаците на огнен пригор може да се забележат по всички части над земята основно при семкови овощни видове, като болните органи имат вид на опърлени от огън, откъдето идва името на болестта „огнен пригор".  Обикновено първите поражения се наблюдават по време на цъфтежа и непосредствено след него. Болните цветове и дръжките им покафеняват, изсъхват и в повечето случаи остават прикрепени. Некрозата бързо обхваща съседните цветове откъм дръжките. Освен това се наблюдава и  загиването на листата, те получават некроза и завиване на върховете им

Огненият пригор се развива в короната на дърветата и се запазва през зимата в заразените клонки. Използването на здрав посадъчен материал е важно условие, което може да гарантира създаването на градина без огнен пригор, но не отпада използването на подходящи препарати за растителна защита за борба с Огнен пригор. При огнен пригор изрязване и изгаряне на болните клони е радикална мярка за контрол, като резитбата трябва да стане по време на покоя. 

Решаващо значение в химическата борба срещу бактерийния пригор има зимното пръскане  на овощките с подходящи препарати фунгициди по време на есенния листопад и в края на зимата, преди разпукване на пъпките с бордолезов разтвор и други медсъдържащи фунгициди.

Като най-чести гостоприемници на огнения пригор се съобщават:

Ябълка, круша, череша, вишня, прас кова, дюля, зарзала, бадем, слива, ягода, глог, роза, малина, дрян, фурма, орех, ясен, бряст, люляк, ива, картофи, божур, салата, фуражен грах и други.Оценка: 3.53 - 19 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лвДоставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
  • Вашата количка е празна