Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Почвите и почвените субстрати са най-съществения елемент в отглеждането на цветя и декоративна растителност. Изборът на подходяща почва спрямо вида на растението е жизнено важен за доброто развитие и добрия външен вид на цветята и декоративните растения.

Всяка почва съобразена с вида на растението съдържа различни съставки с цел контрол на влажността и хранителните елементи. 

Основни съставки за различните видове почви са:

Основни хранителни вещества за различните видове почви

Видове почви

Универсални почви за цветя и декоративна растителност

Универсална почва за цветя  обикновено е насипна и с рехава структура и представлява хранителна среда за отглеждане на всякакъв вид растения. Обикновено съдържа един или повече вида торф и торфен мъх, съдържа още глина, хумус от калифорнийски червей, компостирана говежда тор, както и изкуствена смес от торове. Универсалната почва е подходяща за почти всички видове цветя и декоративни растения.

Почва за кактуси

Почвите за кактуси като отделен вид почва се доближават по състав и структура до универсалните, но се отличават с добавянето на речен пясък както и малко по-високи количества азот. Целта е да се постигне по плътна консистенция на почвата.

Почви за палми и листно-декоративни растения

Почвите за палми също се доближават до универсалните, но при тези видове почва се добавя глина, която спомага образуването на по-лепкава консистенция с цел по-продължително задържане на влажността на този вид почва. Освен това съдържанието на азот е доста по-високо от това на универсалните видове почви, завишено е и количеството на калий.

Почва за бонсаи

Почвата предназначена специално за бонсаи е нещо средно между тази за кактуси и почвата за палми. Като отделен вид почва тази за бонсаите съдържа съставките на универсалната почва, но има добавени глина и речен пясък. Целта на почвата за бонсаи  по-продължително задържане на влага, но в същото време и добра аерация и захранване на растението с кислород. 

Почва за орхидеи

Почвите за орхидеи се различава в малко по-голяма степен от останалите видове почва, поради различните нужди на растенията. Този вид почва съдържа борова кора, влакна от кокосов орех, едровлакнест торфен мъх, перлит и изкуствена смес от торове. Съдържа в малко по-големи количества азот и фосфор. Структурата на почвата трябва да бъде на по-едри парчета и не наподобява стандартна пясъчна структура.

Оценка: 4.88 - 8 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв

Доставка - 4.82 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
  • Вашата количка е празна

0 0