Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Симптоми при недостиг на торове по листата на растенията

Симптоми при недостиг на торове по листата на растенията

За да се развиват правилно и да дават добри добиви, растенията имат нужда от хранителни вещества, както хората.

Разгледайте схемата и вижте с какво се характеризират липсите на нужните за растенията хранителни елементи.

Недостиг на основни хранителни вещества за растенията

Недостиг на Азот (N)

Азота е един от основните хранителни елементи нужни на растението за неговото съществуване. 

Недостигът на Азот се проявява при по-ниски или високи нива на pH-стойностите, суша, бързорастящи култури, оскъдно съдържание на хумус, проливни дъждове или прекалено поливане, при песъчливи или леки почви и други. З

Симптоми при недостиг на торове по листата на растенията

Схема на симптоми при недостиг на макро и микро елементи по листата на растенията

Симптомите при на недостиг на азот прибрани до стъблото на растението листа, равномерно пожълтяване на по-стари листа, а в последствие и на по-нови, бавно развитие на растенията, лошо качество на продукцията, слабо образуване на съцветия.

Може да компенсирате недостига на азот с азотни торове и НПК торове с преобладаващо съдържание на азот.

Недостиг на Фосфор (P)

Фосфора е следващия основен елемент за растенията, той влияе върху правилното усвояване на хранителни вещества, клетъчното делене, енергийния транспорт, синтеза на белтъчини.

Недостиг на фосфор е характерен най-вече при кисели или силно алкални почви, при студ, влага, ниско съдържание на хумус, високо съдържание на желязо и алуминий.

Симптомите при на недостиг на Фосфор са по-слабо развита коренова система, забавен растеж на растенията, листа с извити надолу върхове и тъмнозелено оцветяване или с червеникаво оцветяване.

Може да компенсирате недостига на Фосфор чрез НПК торове с преобладаващо съдържание на Фосфор.

Недостиг на Калий (K)

Калий е третия основен хранителен елемент на растенията и е важен за фотосинтезата, синтеза на белтъци и въглехидрати, активизиране на ензими и коензими, от него зависят и устойчивостта на суша, студ и стрес.

Недостиг на калий в растенията се появява по-често при кисели, песъчливи, глинести тежки почви или такива с ниско съдържание на Калий или с твърде високо съдържание на Магнезий. Освен това се дефицит на калий се появява и  при проливни дъждове или прекалено поливане, но може да се появи и при суша.

Симптомите при на недостиг на калий са забавен растеж, хлорози, които се образуват по краищата на листата, преминаващи в некрози, слабо и забавено образуване на корени.

Може да компенсирате недостига на Калий чрез торене с НПК торове с преобладаващо съдържание на Калий.

Недостиг на хранителни вещества и микроелементи за растенията

Недостиг на Бор (В)

Борът като хранителен елемент за растенията оказва влияние за изграждането и устойчивостта на клетъчната стена, качеството на цвета и завръза на плодове, образуването на скорбяла, водния баланс на растението.

Недостигът на Бор се наблюдава най-вече при песъчливи почви, високо ниво на pH, суша и неравномерно поливане, високи норми на торене с азотни торове, студ и влага.

Симптомите при на недостиг на Бор са деформация на най-младите листа, не добър цъфтеж, поява на цепнатини по стъблата, дръжките на листата и корените.

Недостиг на Манган (Mn)

Манган влияе върху активирането на различни ензимни процеси, нитратната редукция, фотосинтезата, хормоналния баланс, белтъчния и въглехидратния метаболизъм, образуването на витамини.

Недостигът на Манган е характерен за песъчливи почви и почви богати на хумус, високи нива на pH, студ и влага, силно засушени почви, рохкави почви.

Симптомите при на недостиг на Манган са петносване по листата, сиво-кафяви петна с тъмни краища, може да се появят хлорофилни изсветлявания, върховете на листата увисват, като може да се стигне и до отмиране на листата, характерни са същи и слаб растеж на листата и корените, намалено образуване на пъпки и плод.

Недостиг на Цинк (Zn)

Цинкът е важен за енергийния и белтъчния метаболизъм, образуването на витамин C и на витамини от група B, оказва влияние над опрашването и усвояването на Калций.

Недостигът на Цинк е по-значим при хумусни почви, почви с високо съдържание на Фосфор, Мед или Азот, високи нива на pH, студ и влага.

Симптомите при на недостиг на Цинк са светложълти хлорози по листата, малки листа с недоразвита розетка, слабо развити листа, петносване по листата

Недостиг на Магнезий (Mg)

Магнезия като хранителен елемент за растенията оказва влияние върху фосфатния метаболизъм, изграждането на хлорофила, синтеза на белтъци, регулиране на водния баланс. 

Недостигът на Магнезий е по-вероятен при песъчливи или кисели почви и почви с високо съдържание на Калий, както и при студ и влага.

Симптомите при на недостиг на Магнезий са поява на хлороза, изсветляване и пожълтяване между артериите на листата листа, преждевременно окапване на листата.

Недостиг на Калций (Ca)

Калцият оказва влияние върху клетъчното делене и клетъчното обособяване.

Недостигът на Калций е характерен за кисели, песъчливи и леки почви, почви с високо съдържание на Натрий, както и при насищане с Калий и Магнезий.

Симптомите при на недостиг на Калций са лепкавост по листата, изсъхване и нацапване на листата в посока от върха към краищата, омекване на  стъблата омекват, кафяви участъци по тях и дори пречупване на стъблото, корените са сплъстени и слузести с тъмнокафяво оцветяване.

Недостиг на Желязо (Fe)

Желязото подпомага различни ензимни процеси при растенията, синтеза на белтъци, изграждането на хлорофила, както и транспорта на Азот.

Недостиг на Желязо е характерен при високи нива на pH, варовити почви и почви с високо съдържание на мед.

Симптомите при на недостиг на Желязо се наблюдават хлоротични артерии и кафяви некрози, пожълтяване и изсветляване на  листата, с ясно очертани зелени артерии, къси корени с кафяво оцветяване.

Недостиг на Мед (Cu)

Мед като хранително вещество за растенията влияе върху дишането, фотосинтезата, изграждането на лигнини, белтъчния метаболизъм и защитните функции на растението.

Недостигът на Мед е характерен при хумусни, варовити и песъчливи почви. 

Симптомите при на недостиг на Мед са предразположеност към полягане на растенията, неравномерно развитие, усукани млади листа, отмиращи от върха надолу, намалено опрашване.

Може да компенсирате недостига на второстепенни хранителни вещества използвайки НПК или други торове с добавено съдържание на микроелементи и вещества от които има нужда растението.


Оценка: 3.57 - 37 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв



Доставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
  • Вашата количка е празна