Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Как да изберем правилно пропорцията на НПК или смесените торове

Използването на НПК или смесени торове е задължително условие за постигане на добри и висококачествени добиви от всички земеделски култури, както и добри резултати при отглеждане на декоративни видове растения.

За да изберем правилно пропорцията на НПК торовете, трябва да се съобразим с вегетационния период на растението, както и текущата нужда на растенията от конкретни елементи.

Как да изберем правилно пропорцията на НПК или смесените торове

Универсални НПК торове

Универсалните НПК торове имат равно съдържание на азот:фосфор:калий. Торенето с универсaлни торове се прилага най-вече в средните фази от развитието на растенията. Вижте пример за универсален NPK / НПК тор 15 15 15

Ако не сте сигурни от какво точно има нужда вашето растение, то най-добре изберете универсални НПК или смесени торове с еднакво съотношение на азот, фосфор и калий. Този вид торове са подходящи за всички фази от развитието на растението и могат да се използват във всяка фаза от вегетацията на всички видове култури и растения.

Нужда от торене с азот

Азотът е задължителна съставна част на растителните белтъчини. Без азот не може да има белтъчини, а без белтъчини не може да има живот. В началните фази на развитието си растенията се нуждаят от малко азот, но той им е необходим, за да не се получи задържане в растежа на листата и корените, с което да се ограничи усвояването на други хранителни вещества. 

Нужда от торене с фосфор 

Един от основните макроелементи, които имат решаваща роля за нормалното развитие на растенията, е фосфорът. Недостигът на фосфор се отразява на всички растения по отношение на формирането на репродуктивните органи и спъва развитието и забавя зрялостта, която причинява намаляване на добивите и влошаване на качеството на продукцията.

Нужда от торене с калий

Установено е, че калият стимулира нормалния ход на фотосинтезата, повишава притока на въглехидрати от листа в другите органи на растението, както и синтеза на захари. Калия увеличава натрупването на монозахариди в плодовете и зеленчуците, увеличава съдържанието на захари в кореноплодните, нишестето в картофите, удебелява клетъчните стени на зърнените култури. Липсата на калий причинява нарушения в метаболизма на растенията, отслабва дейността на някои ензими, нарушава се въглехидратния и протеиновия обмен, увеличават се загубите на въглехидратите. В резултат на това продуктивността на растението намалява, качеството на продукцията се влошава.

Може да разгледате предлаганите от нас универсални НПК торове:

НПК торове

НПК торове с високо съдържание на фосфор

Както споменахме торенето с фосфор спомага за по-бързото развитие на растенията и прилагането на торове богати на фосфор се налага още в началните фази на развитието на растенията. Нуждата от фосфор при растенията е в по-големи количества в началото на развитието на растенията и при цъфтежа. Торенето с фосфор подобрява развитието на коренната система.

Може да разгледате предлаганите от нас НПК торове с високо съдържание на фосфор:


НПК торове с високо съдържание на азот

Торенето с азотни торове може да се извършва през целия вегетационен период, но най-голяма нужда от него растенията имат във фазата на ръстеж и развитие, от цъфтежа до пълното узряване. Торенето с НПК торове с богато съдържание на азот подобрява листната маса и има положителен ефект върху вегетативния растеж.

Може да разгледате предлаганите от нас НПК торове с високо съдържание на азот

Комплексен Жълт 28-20-11, Farmer+

Хортигрол жълт 30-20-10, ХортиЛенд

Кристалон лилав 19-6-6, Яра Мила

Кристалон лазурен 20-5-10+2, Яра Мила


НПК торове с високо съдържание на калий

Торенето с калий се налага през периода на узряване и крайните фази от развитието на растенията. НПК торовете с високо съдържание на калий увеличават производството на протеини, на сухото вещество, увеличава добива от растенията, ускорява зреенето, подобрява ефекта на азотното торене. Калият регулира водния баланс и устойчивостта към засушаване, ниски температури, болести. Дефицитът на калий води до пожълтяване и некротиране на листата.

Може да разгледате предлаганите от нас НПК торове с високо съдържание на калий


Оценка: 4.88 - 8 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв

Доставка - 4.82 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
  • Вашата количка е празна

0 0