Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия
Райграс в градината

Видове райграс смеси

За да отговорим на въпроса, какъв райграс да засея, ще разгледаме тревните смеси спрямо нуждата им от светлина, поносимост на отъпкване и други. Можем да различим няколко вида:

  • Тревна смес Сянка - за райони със намалена слънчева светлина, такива са зони с по малко от 4 часа пряка слънчева светлина на ден
  • Тревна смес Универсал - тя е подходяща за терени с 4 до 6 часа светлина на ден
  • Тревна смес Слънце- за площи с 6 до 8 часа пряка светлина на ден
  • Тревна смес Сахара - тя освен че издържа на пряка слънчева светлина за 6 до 8 часа на ден, има добра поносимост от засушаване и нуждата от поливане е по-малка.

Съдържание


Какво представлява райграс подходящ за терени със сянка?

Сянката е едно от най-големите предизвикателства за създаването на красива и равномерна тревна площ. Разбирайки нуждите на тревата от слънчева светлина все пак имате вариант и за красиви тревни смески на сянка.

Тревните смеси се нуждаят от светлина, въздух, вода и хранителни вещества - точно както всички растения, за да поникнат и развият своето тяло. Дърветата, храстите и сградите, които засенчват части от вашата морава, могат да спрат захранването на тревата от нужната им енергия. Сянката може също да доведе до задържане на твърде много влага и да причини проблеми с преоводняване.

На сянка тревите стават тънки и слаби и подобно на стайни растения, които  се навеждат към светлината на прозореца, също може да насочат стръковете си в посока на светлината. Тревата отслабва, губи атрактивния си цвят и става по-податлива на допълнителни нарушения, включително насекоми и болести. Корените на засенчена трева растат плитко, а растежът се забавя.

Повечето тревни смеси се справят най-добре, когато се отглеждат на пълна пряка слънчева светлина, въпреки това, някои видове трева и специфични сортове райграс понасят различни нива на сянка по-добре от други. Тревна смес Сянка съдържа подобрени сортове, така че да отговорят на нуждите на площи с голяма сянка или променливо слънце.

Какво представляват тревни смеси толерантни към слънце?

Слънчевата светлина е различна през различните части на деня, но също така е различна и през различните сезони, а наличието на листа или тяхната липса по дърветата оказват влияние на количеството светлина падаща върху площи засети с райграс. Отделете време, за да прецените внимателно моделите на сянката падаща върху площа, така че да разберете каква тревна смес да изберете. 

Тревна смес Слънце е подходяща за места имащи поне 6 до 8 часа светлина дневно. Зоните със средна или умерена сянка получават четири до шест часа пряко ежедневно слънце и там е подходяща Тревна смес Универсал, която има умерена поносимост към сянка и може да се справи добре с тези условия, но повечето сортове райграс предпочитат повече слънце.

Тревна смес Сахара от своя страна е чудесен избор за терени които освен, че се храктеризират със силна слънчева светлина целодневно, се поливат и по-малко. Съставките на тази смес включва сортове издържащи на по-продължително време без поливка, така че засушаването да не укаже силен ефект върху зелената площ изградена с нея.

Райграс за спортни терени

Какво представляват тревни смеси издръжливи на отъпкване?

За терени които търпят ежедневно отъпкване, като спортни терени, площадки, паркове, околоблокови пространства, се препоръчва използването на специализирана тревна смес Спорт, които съдържат сортове устойчиви на натиск и притежават бързо възстановяващ ефект. Тези сортове райграси имат по твърди, дебели и плътни листа, косенето и грижите за него са подобни на останалите сортове, но те издържат много повече натоварване преди да бъдат безвъзвратно загубени. Основното приложение на подобни тревни смеси е за спортни терени, от там идва и името на повечето предлагани на пазара семена, разбира се това не означава че са предназначени само за затревяване на игрища, напротив те пасват много добре на всички видове дворове и градини, особено ако имате деца обичащи игрите в градината.

Как да изберем райграс за равномерен чим?

За постигане на равномерен тревен чим се препоръчват еднокомпонентни райграси съдържащ само един сорт, така че растенията да бъдат еднакви. Разбира се трябва да се вземат в предвид и другите фактори като сянка, почва и т.н и да се компенсират чрез подходящо поливане и третиране с торове подходящи за райграс. Да се намали третирането с тор на по развити райони и да се увеличи напояването на райони с повече слънчева светлина.

Освен всичко друго еднокомпонентния райграс е и с най-добра цена. Може да се изплзва и за попълване на празнини във вече засят друг сорт тревна смес. Ако не знаете с какъв сорт е засят дворът ви, без да има нужда от много чудене, вземате еднокомпонентен райграс и посявате само там където е износен сегашният.

Какво количество семена райграс да закупя?

Какво количество райграс да закупите се изчислява спрямо разходната норма на тревната смес. Обикновено разходната норма варира между 30 и 40 грама за 1 квадратен метър, това прави между 25 и 30 квадратни метра с един килограм райграс, съответно около 3 до 4 килограма семена за 100 квадратни метра. Нормата на засяване много зависи от терена и желаната плътност, но се застраховайте и вземете поне 20% повече семена спрямо формулата на изчисление спрямо площта. Тази резерва ще ви е нужна за попълване на места в които райграса не е успял да поникне или семената са били "откраднати" от мравки и други насекоми, а дори и птици.


Оценка: 3.85 - 20 гласа

Продукти които може да харесате

Тревна смес - Спорт | Макадамия 05

Тревна смес - Спорт

за 500 гр
9.50лв
Тревна смес - Слънце | Макадамия 05

Тревна смес - Слънце

за 500 гр
9.80лв
Тревна смес - Сахара | Макадамия 05

Тревна смес - Сахара

за 500 гр
10.40лв
Тревна смес - Сянка | Макадамия 05

Тревна смес - Сянка

за 500 гр
9.50лв
Семена Райграс | Макадамия 05

Семена Райграс

за 500 гр
8.00лв
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв



Доставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
  • Вашата количка е празна