Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия
Райграс в градината

Видове райграс смеси

Разделяйки тревните смеси спрямо нуждата им от светлина можем да различим няколко вида:

Райграс смеси подходящи за терени със сянка

Сянката е едно от най-големите предизвикателства за създаването на красива и равномерна тревна площ. Разбирайки нуждите на тревата от слънчева светлина все пак имате вариант и за красиви тревни смески на сянка.

Тревните смеси се нуждаят от светлина, въздух, вода и хранителни вещества - точно както всички растения, за да поникнат и развият своето тяло. Дърветата, храстите и сградите, които засенчват части от вашата морава, могат да спрат захранването на тревата от нужната им енергия. Сянката може също да доведе до задържане на твърде много влага и да причини проблеми с преоводняване.

На сянка тревите стават тънки и слаби и подобно на стайни растения, които  се навеждат към светлината на прозореца, също може да насочат стръковете си в посока на светлината. Тревата отслабва, губи атрактивния си цвят и става по-податлива на допълнителни нарушения, включително насекоми и болести. Корените на засенчена трева растат плитко, а растежът се забавя.

Повечето тревни смеси се справят най-добре, когато се отглеждат на пълна пряка слънчева светлина, въпреки това, някои видове трева и специфични сортове райграс понасят различни нива на сянка по-добре от други. Тревна смес Сянка съдържа подобрени сортове, така че да отговорят на нуждите на площи с голяма сянка или променливо слънце.

Райграс смеси толерантни към слънце

Треван смес

Слънчевата светлина е различна през различните части на деня, но също така е различна и през различните сезони, а наличието на листа или тяхната липса по дърветата оказват влияние на количеството светлина падаща върху площи засяти с райграс. Отделете време, за да прецените внимателно моделите на сянката падаща върху площа, така че да разберете каква тревна смес да изберете. 

Тревна смес Слънце е подходяща за места имащи поне 6 до 8 часа светлина дневно. Зоните със средна или умерена сянка получават четири до шест часа пряко ежедневно слънце и там е подходяща Тревна смес Универсал, която има умерена поносимост към сянка и може да се справи добре с тези условия, но повечето сортове райграс предпочитат повече слънце.

Тревна смес Сахара от своя страна е чудесен избор за терени които освен, че се храктеризират със силна слънчева светлина целодневно, се поливат и по-малко. Съставките на тази смес включва сортове издържащи на по-продължително време без поливка, така че засушаването да не укаже силен ефект върху зелената площ изградена с нея.

Тревни смеси толерантни на отъпкване

За терени които търпят ежедневно отъпкване, като спортни терени, площадки, паркове, околоблокови пространства, се препоръчва използването на специализирана тревна смес Спорт, които съдържат сортове устойчиви на натиск и притежават бързо възстановяващ ефект. 

Тревни смеси за равномерен чим

Райграс за спортни терени

За постигане на равномерен тревен чим се препоръчват еднокомпонентни райграси съдържащ само един сорт, така че растенията да бъдат еднакви. Разбира се трябва да се вземат в предвид и другите фактори като сянка, почва и т.н и да се компенсират чрез подходящо поливане и третиране с торове подходящи за райграс. Да се намали третирането с тор на по развити райони и да се увеличи напояването на райони с повече слънчева светлина.

Конкуренция между дървета и райграс

Дърветата се конкурират с тревните смеси за вода, светлина и хранителни вещества, така че при избора на подходяща смеска трябва да вземете под внимание и този фактор.

Корените на дърветата от своя страна могат да покрият площ до седем пъти по-голяма от зоната на сянката от клоните, като повече от 50 процента от тези корени остават в първите шест сантиметра на почвата, която ги конкурира за хранителните вещества в почвата заедно с райграса.

Предприемането на различни действия може да подобри условията за отглеждане, на трева в среда конкурираща се с дървета и да подобри здравето, красотата и енергията на тревата

Поддръжка на райграс

Комбинация от различни тревни смеси

В предвид факта, че не винаги условията на терена на който ще засаждате райграс, са еднакви трябва да използвате разлчни видове тревни смеси спрямо условията. За площите попадащи в сенките на дървета и сгради изберете такива толерантни към повече сянка, а за тези с директна слънчева светлина добавете такива толерантни към слънце. Ако имате райони с намалено оводняване добавете семена тип Сахара, а за районите около пътеки, където отъпкването е високо сложете и семена от смеси предназначени за спортни терени. Въпреки различните видове треви косенето може да се извършва равномерно така че да постигнете равномерност в тревната настилка.

Пуснете повече светлина

Поддръжка на райграс

Опитайте се да разредите в определени райони короните на дърветата така че да навлиза повече светлина която да зареди с енергия райграса.

Възстановяване на почвения баланс

Ниското рН на почвата и лошият дренаж предизвикан от корени на дървета създаван предпоставка за развитие на нежелани треви сред райграса, за целта трябва да използвате различни видове торове и добавки които да подобрят условията в почвата изисквани от избраната от вас тревна смеска. Аерирането на уплътнена почва може да помогне за облекчаване на проблемите с дренажа.

Увеличете височината на косене

Когато косите по-високо  от нормалното райграса, дава на тревата повече повърхност с която да улавя и обработва наличното слънце. По-високото косене също насърчава по-дълбоките корени, което може да подобри устойчивостта и здравето на тревата. Винаги следвайте най-добрите практики за косене и никога не премахвайте повече от една трета от растението при нито едно косене, или ще добавите допълнителен стрес на тревата.

Изберете правилен вид и количество тор за райграс

Трева в стресови зони конкорираща се с дървета расте по-бавно от тревата на слънце, използването на подходящ НПК тор може да стимулира растежа. 

Регулирайте графика на напояване

По-бавнорастящата трева обикновено се нуждае от по-малко вода, както и треви намиращи се в по-сенчести зони. Внимателно преценете в кои зони какво количество вода да впръсквате и следете за равномерното засушаване и омокряне на засятата с райграс зона. Ако използвате поливни системи с равномерно напояване рискувате на места преоводняване, което да причини различни болести на тревата, а в други райони засушаване и умиране на растенията.Оценка: 4.86 - 7 гласа

Продукти които може да харесате

Тревна смес - Спорт | Макадамия 05

Тревна смес - Спорт

за 500 гр
6.50лв
Тревна смес - Слънце | Макадамия 05

Тревна смес - Слънце

за 500 гр
6.50лв
Тревна смес - Сахара | Макадамия 05

Тревна смес - Сахара

за 500 гр
6.50лв
Тревна смес - Сянка | Макадамия 05

Тревна смес - Сянка

за 500 гр
6.50лв
Семена Райграс | Макадамия 05

Семена Райграс

за 500 гр
5.00лв
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв

Доставка - 4.82 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
  • Вашата количка е празна

0 0