Препарати
Торове
Семена
Инвентар
Поливни системи
За вино и ракия

Мотоблок и мотофреза - на кое да се спрем?

Мотоблок и мотофреза - на кое да се спрем?

Когато човек се сблъска за пръв път в градинарството, било то от чисто любопитство или от нуждата и желанието да се труди за домашна реколта, бива залят с информация какви уреди и машини биха му били в полза. Важно е човек да се информира предварително преди да вземе решението да закупи оборудване за градината си, тъй като е възможно да обърка и да вземе машина, която не би могла да му е от полза.

Според специалистите от Prismabg eдин от уредите, който всеки уважаващ себе си градинар, трябва да притежава е мотоблок или мотофреза. И двете машини работят за подобряване и обработване на почвата.

Мотоблокът (анг. cultivator) и мотофрезата (анг. tiller) на практика са едни и същи машини извършващи една и съща дейност. Различават се по това, че са с различни инвентари към тях. Мотофрезата е създадена за по малко работа, по-лека е и по-лесно преносима. Мотоблокът от своя страна е драстично по-мощен от мотофрезата. Създаден е предимно за японския пазар и се използва за по-голям обем от действия, като например работа в оризищата.

Мотоблок и мотофреза - на кое да се спрем?

Употреба и поддръжка на мотофреза.

Мотофрезите, или така наречените мотокултиватори, са предимно за домашна употреба, но биват използвани и в индустриалните среди. Мотофрезите могат да теглят ремаркета и имат плугове, но мощността им е в пъти по-малка от тази на мотоблоковете. Стигат до 10-15 к.с. за разлика от 40-те к.с. на мотоблока.

Мотофреза и мотоблок

Предназначението на мотофрезата е да разбие твърдите и застояли и вече изорани почви, за да могат да бъдат обработваеми по-лесно. Използват се предимно в горските местности, селските обработваеми площи, градини и задни дворове, тъй като са леки, високопроходими и работата с тях е по-лесна дори и за сам човек.

Мотофрезите са доста здрави машинки и не се изискват голяма поддръжка. Цената на нова такава машина варира между 600 и 1400 лв. в зависимост от функциите, големината и дизайна й.

Видове мотофрези

Има няколко вида мотофрези в зависимост от големината и целите за които се използват. Освен, че ще трябва да се съобразите с големината на площта на обработваемата градина, трябва да вземете и предвид и вида на самата почва, за да изберете правилно машината от която се нуждаете . Мотофрезите биват три вида:

  • Малки - работната ширина, която бива обработваема от малки по вид мотофрези обхваща от 30 до 40 см. Такива машини са подходящи за обработване на почва около цветя, дръвчета и малки лехички.
  • Средни - средните мотокултиватори обхващат площ от около 100 см., като това са най-често използваните сред земеделието и градинарството машини. Обикновено са с четиритактови двигатели и мощността им е по-силна от малките мотофрези.
  • Големи - ширината на работа на такива фрези е над 90 см., като в сравнение с малкия и средния модел, имат повече скорости. Плюс е, че имат възможността да се пригодят за допълнителна работа прикачайки им друг инвентар като браздилник, плуг и много други.

Употреба и поддръжка на мотоблок.

Към мотоблока могат да се прикачат повече инвентари. Благодарение на тях може да изпълнява различни функции, например да оре, да тегли ремарке, да осветява допълнително площта пред него. Понеже са мултифункционални и цената им е по-висока. Работата на мотоблока е да подхрани почвата и да раздвижи въздушния поток около нея.

Мотоблокът изисква по навременна подръжка и е изграден от повече части, съответно е по-лесно да се счупи нещо при самата машина. Мотоблокът варира около 4000лв. втора ръка в завиисимост от мощността, вида и разбира се оборудването, което го придружава.

 Видове двигатели на мотофрезата и мотоблока

Видове двигатели на мотофрезата и мотоблока.

Според предназначението на машината двигателите се делят на два вида - електрически и такива на бензин или дизел:

  • Електрически двигатели - Този вид двигатели са по-лесни за употреба и са предназначени за по-лека работа. В тази графа влизат малките видове мотофрези, които са предназначени за обработване на по-малка площ. Машините от този вид са по-тихи и по-леки от тези с бензиновите двигатели.
  • Бензинови/ дизелови двигатели - В тази графа влизат по-тежките мотофрези и мотоблокове, които от своя страна са по-мощни и покриват по-голяма площ при работа с тях. По-шумни са, но за сметка на това притежават повече функции на работа.
     

Оценка: 3.52 - 31 гласа
X

Добавено в количка

Сума - 0.00лв 0.00лв



Доставка - 0.18 лв.

Поръчай
Към количката
Към списъка
Към списъка
Количка
  • Вашата количка е празна